La Babu N Bloc

Se știe că existența Asociaței Culturale Wild Art s-a bazat întotdeauna pe un concept original, pe noi forme de colaborare între creator și privitor, pe competiție culturală, pe noțiunea de identitate în care arta este utilizată ca un instrument eficient pentru reflectarea acesteia. Wild Art, pe lăngă galeriile de artă neconvenționale, hibernale și estivale, organizate în București ( Cuptorul cu lemne) Constanța (Club Doors și Restaurant Tossa) și Vama Veche (Complex Turistic Amphora), a utilizat și alte spații, exploatate în diverse mandate curatoriale, sub titulatura de Proiectul „Wild City”, toate facând parte din mediul urban. Proiectul „Wild City” a reprezentat intenția de a nu respecta rigorile clasicului, de a promova arta, cu un mesaj bazat pe o maximă libertate de exprimare și o modalitate de expunere și vernisare nonconformistă, de a aduce arta în întampinarea publicului. Proiectul „Wild City” a utilizat spații publice sau private neconvenționale reprezentate de galerii, care au fost practic orice fel de incinte, construite în mod expres cu scop artistic sau zone cu alte destinații, dar adaptate expunerii, spații publice, private, naturale, virtuale, transformate în spații artistice. Așa că de la autobuzele galerii denumite sugestiv „Caricabuze”, unde a expus caricatură artistul Leonte Năstase, vineri, 20 decembrie, 2013, același artist va expune prin intermediul Wild Art în scara unui bloc. Astfel ca, mai vechiul colaborator Wild Art, Babu Stere a facilitat acest act artistic al proiectului „Wild City”, găzduind în scara blocului unde acesta locuiește expoziția de caricatură, semnată Leonte Năstase, intitulată „La Babu-n bloc”. Vor fi vernisate peste douăzeci de lucrări, iar galeria de artă de la Babu din bloc va fi deschisă oricând iubitorilor de artă.

Leonte Năstase a selectat pentru expunere lucrări capabile să acopere moduri diverse de problematizare a culturii în societate și a societății în cultură, lucrări ce vor sensibiliza cu certitudine mediile culturale și opinia publică. Alături de organizatorii Wild Art, Laura Stroe și Dan Ferariu, de cei mai activi voluntari ai asociației, Vlad Ferariu, un tânar preocupat de management cultural, care promovează acțiunile asociației în București și Ploiești, Iurgen Abibula, responsabil de vizibilitatea virtuală a asociației, Daniel Titirică, fotograf, Oana Mocanu, Ciprian Stroe și Andreea Alexandroaia, Babu Stere, gazda evenimentului, vor participa și profesorul universitar Valentin Ciorbea și directorul Arhivelor Nationale, Direcția Constanța, Virgil Coman. Ineditele simeze se găsesc în Constanța, strada Pescarilor, nr. 36, bl. BM 14, Sc. B, iar la evenimentul cultural „La Babu-n bloc” sunt așteptați toți cei interesați și interesanți.

Ultramrin

Vineri, 27 septembrie, 2013, la ora 12.00, în incinta Bazei de Instruire Ceronav, Constanța (Ale. Universității, în spatele Campusului) va avea loc un eveniment cultural, nu întâmplător denumit Ultramarin. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Wild Art și Ceronav, iar vernisajul de vineri reunește doi artiști fotografi, profesorul de artă fotografică, Bebe Pitei și fosta sa elevă, Laura Stroe. Ultramarin este o expoziție cu peste treizeci de lucrări cu subiect marin, în culori de apă și cer, realizate cu pasiune și poveste. Evenimentul va fi întreținut cu muzica artistului Cezar Petrovici și poemele directorului Ceronav, Ovidiu Sorin Cupșa, din volumul "Iluziile unui secol", unde poetul a avut curajul să deschidă o fereastră către amintirile sale, invitând prin versuri la a arunca o privire în văile adânci ale inimii. Poeziile vor fi recitate de trei tinere artiste Mihaela Morogan, Mădălina Stoica și Paula Rusu. Alături de mulți invitați vor participa și profesorul universitar Valentin Ciorbea, un mare specialist în Istoria Marinei și Virgil Coman, directorul Arhivelor Naționale, Constanța, care, alături de vicepreședintele Wild Art, Dan Ferariu, vor deschide evenimentul, prezentându-l într-o manieră interesantă pentru public.

Salon De Caricatura

Maine, 3 iulie, 2013, ora 17.02, va avea loc la Galeria "Ion Nicodim", Pavilionul Expozitional Mamaia, un grandios eveniment international, al optulea salon de caricatura contemporana. Primele sapte saloane internationale de caricatura au avut loc in perioada 2005-2012, la Braila, de data aceasta desfasurandu-se la Constanta. Acest eveniment international de caricatura este sustinut de Filiala UAP, Constanta, Centrul de Creatie, Braila, Consiliul Judetean, Braila si de Asociatia Culturala Wild Art, Constanta, care are un "trecut artistic"impreuna cu artistii Leonte Nastase si Costel Patrascanu, organizand in Bucuresti si Constanta expozitii nonconformiste de arta satirica( Caricabuzul-autobuul galerie si "Statement", semnate Leonte Nastase si Festivalul International de Caricatura "Omul si vinul", unde alaturi de Leonte Nastase si Costel Patrascanu au mai participat artisti din Franta, Italia, Polonia, Bulgaria,Mexic etc). Curatorii evenimentului sunt binecunoscutii caricaturisti, constanteanul Leonte Nastase si braileanul Costel Patrascanu, care, totodata sunt si expozanti , alaturi de alte capete de afis ale caricaturii contemporane, Stefan Popa Popas, Constantin Ciosu, Mihai Stanescu, Iulian Pena, Mihai Ignat, Nicolae Ionita, Paul Constantin, Ovidiu Ambrozie Borsa, Cristian Topan, Doru Axinte, Aurel Stefan Alexandrescu, Mihai Boaca, Octavian Bour, Dan Silviu Turculet etc. Va fi expusa publicului o selectie de peste saptezeci de caricaturi, selectie realizata din cele sapte saloane anterioare, iar in cadrul aceluiasi eveniment, caricaturistul de la Catavencu, Costel Patrascanu, a pregatit in stilul sau inconfundafil, un "colt"grafic umoristic, un "vernisaj in vernisaj". Evenimentul va fi completat si de tabloul muzical, semnat Cezar Petrovici, la randul sau un artist constantean apropiat publicului.

Eu Nichita

Duminica, 18 noiembrie, ora 17, in incinta restaurantului Tossa, Bdv. Tomis, nr 115, in Galeria de Arta, unde in aceste zile este prezent cu lucrari de marca, a doua serie expusa intr-o luna, artistul Eusebio Spanu, Studioul de Spectacole Speciale Sonar va desfasura un eveniment inedit, numit "Eu, Nichita...(acest simun care plange)" Protagonistii acestui exercitiu de exosizigie, cei care vor incanta publicul cu momente de actorie si muzica sunt Maria Talvan, G. Capatana-Doinaru si Mariana Butnaru, scenariul fiind asigurat tot de G. Capatana-Doinaru. Acest spectacol este sustinut si promovat de Asociatia Culturala Wild Art, care, alaturi de restaurantul Tossa, va asteapta duminica sa va petreceti o dupa amiaza de toamna incantatoare, vizionand gratuit spectacolul "Eu, Nichita...(acest simun care plange)"

Manifest Cultural

Adeseori, s-a incercat sa se raspunda la intrebarea ce este cultura? Si, dupa cum se stie s-a prezentat mereu celebrul caz al lui Miguel de Unamuno y Jugo, care, adresandu-se participantilor la dezbaterea intitulata Viitorul culturii, organizata la Madrid, de catre Liga Natiunilor, Unamuno a declarat ca dupa 40 de ani de profesorat el nu stie ce este cultura. Dincolo de senzationalul cazului, eventual de scepticismul autorului, se ascunde insa o chestiune mult mai profunda: cultura este un fenomen social foarte complex, aproape imposibil de prins intr-o definitie stricto sensu. Dan Ferariu, vicepresedinte Wild Art afirma ca "In Romania se vorbeste mereu despre cultura, despre lipsa acesteia, despre nevoia de cultura, incercand aducerea de argumente si contraargumente cu privire la valorile noastre culturale. Si totusi, schimbarea si criza nu numai economica ci si culturala din ultimii ani au creat cultura". In aceiasi nota, Laura Stroe, prsedinte Wild Art spune ca "Dialogul cultural uneori lipseste, alteori se manifesta doar ca mod de polemizare in jurul unor idei, tendinte sau realitati, criza culturala regasindu-se in diferentierea valorilor si inversarea acestora, mediatizarea si promovarea inculturii, prezentarea tinerei generatii ca una lipsita de valoare, de spirit unitar si creator, de prezentarea mai putin tinerei generatii ca una prea plina de probleme cotidiene, care numai grija culturii nu o are, la care se adauga si o abordare gresita conform careia cultura trebuie sa fie un act elitist".

In opinia Wild Art, cultura romaneasca are resurse nebanuite si comunica pe toate caile cu publicul si daca e sa lipseasca totusi ceva, lipseste un lucru esential, adevarul, marketing-ul, stiinta de a promova si vinde cultura. In sensul acesta, asociatia culturala Wild Art organizeaza evenimente inedite care vin in intampinarea publicului, in cluburi,restaurante,plaja, transport in comun,strada, evenimente prin care sprijina si promoveaza cultura, artisti plasticieni,sculptori, ceramisti, fotografi, muzicieni, scriitori, poeti, actori, artisti consacrati sau nu.

P.S. Cultural

Dragi tineri si mai putin tineri, nu va mai lasati manipulati cu nesfarsite crize din care doar unii anume au de castigat, nu va mai pierdeti timpul urmarind personaje mediocre, prea mult si nemeritat mediatizate pretutindeni, nu le mai dati voie ca prin tot ce spun si arata sa va minimalizeze spiritual, intelectual si social, sa va transforme, sa va recreeze, ca apoi sa afirme despre voi ca sunteti "manelisti si pitipoance", ca nu stiti cine este Mihai Eminescu sau Ciprian Porumbescu, ca nu mergeti la teatru sau opera, ca nu stiti sa admirati decat Mercedes-uri si nu tablourile unui pictor, ca sunteti prea mici indiferent de varsta pentru a putea gandi singuri. Alegeti singuri canalul tv la care sa va uitati, cartea pe care sa o cititi, muzica pe care sa o ascultati, detergentul pe care sa il folositi, nu renuntati la ideile si visele voastre, fiti voi! In sensul promovarii si sustinerii culturii, Asociatia Culturala Wild Art va asteapta duminica, 11 noiembrie, ora 16, in fata restaurantului Tossa(Bulevardul Tomis, nr. 115), unde este si una dintre galeriile de arta Wild Art, sa participati la un recital inedit al String Quartett-ului Mihai, care va interpreta muzica clasica intr-un stil modern, intr-un spatiu public, STRADA! Apoi, de la ora 17, acelasi String Quartett Mihai va sustine timp de o ora un alt recital, la fel de incitant, de data aceasta in restaurantul Tossa, unde gazda, patronul resaurantului Tossa, Adrian Babanica, a pregatit, pe langa muzica de buna calitate si meniuri adevcate.

Magic

Duminica, 4 noiembrie 2012, ora 12, la Hotel President in Mangalia, Asociatia Culturala Wild Art va initia episodul pilot al unui proiect de arta international care va rula in anul ce vine, proiect numit" The magic Dobrogea, Dobrogea Without Bourders". Ideea de Dobrogea magica si fara frontiere este o idee mai veche dar putin exploatata a artistei plastice mangaliote Luiza Cala, artista Wild Art, care alaturi de fondatorii asociatiei Marian Cojoc, Dan Ferariu si Laura Stroe vor da o nota de inedit si interes culturii fara frontiere , prin acest proiect punand in valoare atat artistii autohtoni cat si artistii straini. La Varna, o parte din artistii invitati deja au format traditie cu un festival cultural numit "Without Bourders" si sunt incantati ca pe viitor, Mangalia va gazdui " The magic Dobrogea, Dobrogea Without Bourders", unde se vor reuni artisti plastici,fotografi, muzicieni, scriitori, etc de pretudindeni. Duminica vor expune lucrari de pictura, grafica, sculptura si fotografie la galeria hotelului President zece artisti rusi si bulgari, Nikolay Lazarov , Maria Varieva Svetlan Stefanov, Ana Stefanova, Ventzi Markov, Christiana Ivanova, Nikolay Rusev, Marina V.- Ruseva, Vasil Penchev, Georgi Kamenarov, alaturi de care vor sustine recital de muzica String Quartett Mihai. "The magic Dobrogea, Dobrogea Without Bourders" este un proiect organizat si promovat de Asociatia Culturala Wild Art si sustinut de Primaria Municipiului Mangalia care spera ca prin traditia acestui proiect va deschide calea si interesul publicului catre un nou concept de turism cultural. Proiectul este sustinut si de ministrul culturii, Puiu Hasotti si Victor Manea, care vor incerca sa il expuna la nivel local si national, promovand o altfel de politica.

DialogII

Asociatia Culturala Wild Art revine in atentia publicului anticipand Hibernala Wild Art printr-un eveniment deosebit, prezentat intr-o formula inedita de dialog artistic, intre grafica, muzica si poezie, denumit Dialog II, duminica, 14 octombrie, ora 13, in incinta restaurantului Tossa (Bdv. Tomis, nr 115). Wild Art, in formula deja consacrata, Prof. Dr. Univ. Marian Cojoc, Dan Ferariu si Laura Stroe, faciliteaza cultural intalnirea si dialogul artistilor constanteni in cunoscuta galerie a restaurantului Tossa, unde vor participa :artistul plastic Eusebio Spinu, poeta Delia Curteanu, compozitorul Marian Curteanu, Cvartetul Mihai format din Fanica Mihai, Daniel Mihai, Any- Clara Mihai, Emy- Maria Mihai, Adrian Mihai si profesorul de teatru Radu Popescu impreuna cu elevii sai Mihaela Morogan, Paula Rusu, Madalina Stoica si Nadia Neculae. "Daca in primul Dialog al artelor, eveniment cultural ce a avut loc in 2006,am explorat “Insulele memoriei affective”,in Dialog II afectivitatea nu mai este o simpla “memorie”, nici insula, ci parte integrate a unui zbor coerent. “Ducesa zburatoare” este simbolul complexitatii, al maturitatii affective, al fortei si al credintei care transcede orice neajuns al spatiului mundan. Viata terestra este privita ca experienta si ca experiment integrat intr-un ciclu existential apropiat de final. Aceasta experienta este dominate de relatii interumane , cu tot spectrul afectiv corespunzator: euforie, dragoste, durere, tristete, teama, dezamagire, abandon si desprindere. Toate acestea sunt pseudorealitati , jocuri mentale pe care le-am creat si sfarsim prin a le parasi. La acest nivel al existentei, oamenii seamana fluturilor cu o singura aripa. Ei sunt incapabili sisa zboare, dar si sa renunte la idea de zbor. Imaginatia si imaginarul ,singurele “realitati” , sunt cele care pot reda complexitatea, unindu-ne cu sinele nostrum profund. Ca si vasul legendar “Olandezul Zburator” , Ducesa pare un blestem al celor care o intalnesc.

Ea nu poate fi prinsa si nici inteleasa, decat fragmentar,de aceea “intelesul” este format si deformat de prejudecati. Ducesa este oglinda fiecaruia , in care fiecare vede ce vrea si mai ales ce poate. “Cicluri vicioase si virtuoase” descrie traseul parcurs de Ducesa, de la momentul formarii pana la stadiul de crisalida si apoi de “zburator intreg”. Ca o replica a simbolului Mantuitorului crestin, Ducesa este metafora spiritului care traverseaza toate experientele posibile inainte de a se salva prin zbor , inaltandu-se deasupra viciilor si virtutilor sale, deasupra orgoliului si a umilintei. Dar(onest), nu poate ridica in zborul sau pe nimeni altcineva… Daca oamenii asteapta mantuitori sau profeti “ambalati” standard, este posibil sa-i piarda printre randuri. Limbajul tuturor artelor este cel care transmite mesajul devenirii, dincolo de fariseism."

Arena Bucatarilor

Vineri, 10 august 2012, intre orele 11-17, la Piazzetta Mamaia, Asociatia Culturala Wild Art va fi prezenta pentru a sprijini proiectul Arena Bucatarilor la cea de a patra editie, organizata de Selgros de data aceasta in Constanta. Asa cum a obisnuit publicul iubitor de inedit si frumos, Wild Art vine si acum cu o expozitie tematica, specifica Arenei Bucatarilor, expozitie de grafica satirica ce va face “sarea si piperul” evenimentului. Alaturi de bucatari renumiti, somelieri adevarati cavaleri ai vinului, iata vin si doi artisti, deja cunoscuti si vechi colaboratori ai Wild Art, cavaleri ai artei, Leonte Nastase din Constanta si Doru Axinte din Tulcea. Cei doi artisti vor innobila spatiul destinat evenimentului Arena Bucatarilor cu peste saizeci de lucrari de grafica satirica, lucrari “dulci si amare” despre bucate si vin, lucrari care cu siguranta vor fi”gustate”din pin de catre public.

Km 0 Al Culturii

Ieri seara,11 iulie 2012, in Vama Veche, la Bongo, a avut loc evenimentul Born to be Wild Art, vernisajul unei expozitii de caricatura, unde au expus artisti Leonte Nastase, Costel Patrascanu si Doru Axinte, lansarea cartii de poezie Iluziile unui secol, autor fiind politicianul Ovidiu Cupsa, lectura publica unde doi actori au recitat poemele lansate, Marian Adochitei si Daniel Timur, alaturi de omul de cultura Iulian Talianu, care a asigurat prezentarea cartii. Au fost sustinute si doua momente muzicale, folk si muzica clasica, Ioana Barbuliceanu, soprana Luminita Andrei si tenorul Catalin Mustata Surpriza a fost monumentul- simbol, KM o al culturii, un simbol realizat de Wild Art in colaborare cu Horia Caliminte si Stere Babu. Monumentul marcheaza un an de existenta Wild Art in Vama Veche, de colaborare cu oameni de cultura de marca, de evenimente inedite si originale.Totodata s-a lansat apelul catre toti artistii de a participa pentru urmatoarea vara la realizarea unui adevarat monument care sa reprezinte Vama Veche si cultura vamaiota.

Dar Marii

Joi, 7 iunie, 2012, ora 17.30, Wild Art organizeaza cel de-al doilea eveniment estival, si de aceasta data intr-un cadru inedit si original, in Portul Turistic Mangalia, la Farul Verde.Simezele Wild Art vor fi stabilopozii din preajma Farului Verde, simeze inobilate de lucrarile de pictura ale artistei Luiza Cala. Luiza Cala va expune intr-un cadru marin cincisprezece lucrari de pictura, lucrari create special pentru acest eveniment ce se doreste a fi un elogiu adus marii, artista daruind acesteia ofranda cea mai insemnata, cea mai apropiata de sufletul sau, sentimente in culoare si culoare in sentimente. Vernisajul denumit “Dar Marii” exprima cu prisosinta conceptual ideatic al Luizei Cala, iar locatia atent aleasa de catre Wild Art nu poate decat sa intregeasca actul artistic. Alaturi de organizatorii Wild Art, Marian Cojoc, Dan Ferariu, Laura Stroe si de artista Luiza Cala vor fi prezenti, mai vechiul colaborator Wild Art, Babu Stere, Conf. Univ. Dr. Daniela Carutiu si Lect. Univ. Dr. Adriana Citeia, care vor asigura si critica de specialitate a evenimentului, artisti plastici, muzicieni, reprezentanti ai Directiei Hidrografice Maritime Constanta, colectionari de arta si multi iubitori de cultura. La Eveniment va participa si muzicianul Marian Ganescu, cunoscut publicului pentru inegalabila sa interpretare la saxofon,profesor de saxofon la Scoala Populara de Arta, Constanta, care va sustine un microrecital, dedicat Luizei Cala si marii, un nou colaborator Wild Art. Vernisajul “Dar Marii” este organizat cu aprobarea si sustinerea Directiei Hidrografice Maritime, Constanta.

Omul Si Vinul

Wild Art continua seria evenimentelor culturale, lansand cea de a doua estivala dedicata revigorarii vietii culturale dobrogene, intr-o perioada declarata oficial de “campanie”,in care diversi “candidati” ne trezesc din vremurile amnezice in care traim, reamintindu-ne de ce, cum, pentru cine si cand trebuie sa votam. Desi Wild Art este o asociatie culturala si prin definitie “nu face politica”, inca de la infiintarea sa a fost intr-o continua campanie de promovare a educatiei, a culturii si in general de promovare a tuturor valorilor, prin diverse mijloace interesante si originale si cu ajutorul multor oameni deschisi atat catre trecut cat si catre viitor. Tonul campaniei Wild Art difera, fara indoiala, de cel al campaniilor traditionale, fiind o campanie continua, altfel, ce anunta intotdeauna confruntari si deturnari publice ale imposturii, asezand cultura si educatia intr-o postura bine meritata dar demult uitata. Fara a impune ideologii abuzive, Wild Art foloseste ca reper central actuala campanie cu scopul de a reaminti politicienilor ca fara educatie, fara cultura nu vor exista in viitor oameni pregatiti real in nici un demeniu pentru care fiecare dintre ei militeaza, sanatate, invatamant, mediu, etc. Wild Art stimuleaza interesul politicienilor si nu numai de a se alatura demersului asociatiei si de a prelua politica educationala si culturala a acesteia cu imbunatatiri la modul practic si verosimil din partea acestora sau chiar oferindu-le “ready-made”. Primul eveniment cultural al estivalei Wild Art are loc vineri, 25 mai, ora 18.00,la una din noile locatii ale verii, Hotelul Olimpic din statiunea Jupiter, unde se va desfasura o Expozitie Internationala de Grafica Satirica,denumita “Omul si vinul”, expozitie ce a reunit artisti cunoscuti precum: Michail Zlatkovsky din Rusia, membru al Academiei de Umor din Franta si decorat cu Legiunea de Onoare, presedintele general al FECO cea mai mare organizatie a graficienilor satirici din lume ,olandezul Peter Nieuwendijk, ucraineanul Yuri Kosobukin posesorul celor mai numeroase premii internationale,precum si caricaturisti editorialisti Cristian Marcu,Cristian Topan,Matei Gheorghe-Mateo,Leonte Nastase,Costel Patrascan, Ovidiu Boarta -Boa,Mihai Boaca din Romania,Anatoly Stankulov din Bulgaria si Nikola Otas din Serbia.

Pe toata durata vernisajului, artistii vor realize lucrari “live”, atat caricaturi tematice cat si portrete “sarja”, in timp ce invitatii vor degusta vinuri alese oferite de Vinarte. Expozitia Internationala de Grafica Satirica “Omul si Vinul”a fost prezentata anterior la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti si este organizata de Wild Art in colaborare cu Uniunea Caricaturistilor din Romania si Federation of Cartoonists Organisations –Romania,Hotel Olimpic, Jupiter, Babu Stere, care dealtfel a fost prezent la toate evenimentele Wild Art si nu in cele din urma Radu Cristian, candidat independent la primaria municipiului Mangalia. Wild Art specifica faptul ca Radu Cristian este primul politician, candidat in aceasta campanie la alegerile locale, care s-a alaturat campaniei Wild Art, investind in arta mai mult decat in “mititei si bere”, lasand practicile electorale obisnuite altora, cu dorinta de a transforma aceasta expozitie intr-un festival care pe viitor va avea traditie si continuitate.

Symbolight

Joi, 3.05.2012, ora 18.30 in incinta restaurantului Tossa (Bdv. Tomis, nr.115) Wild Art va organiza vernisajul unei expozitii originale, masti inspirate din cultura diverselor popoare, unele demult apuse, aztece, olmece, etc., toate realizate de artistul constantean Gheorghe Constantin. Alaturi de organizatorii evenimentului, Marian Cojoc, vicepresedinte Wild Art, Dan Ferariu, vicepresedinte Wild Art, Laura Stroe, presedinte Wild Art si colaboratorul asociatiei culturale, Babu Stere, vor participa printre distinsii iubitori de cultura si criticul de teatru si film, Costin Antonescu, doctorul Vasile Sarbu, pictorita Luiza Cala. In deschiderea vernisajului, o tanara artista in varsta de numai 12 ani, Ioana Barbuliceanu va sustine un microrecital, voce si chitara si cu siguranta va incanta publicul prezent prin interpretarea propriilor creatii si a unor cover-uri celebre. Obiectul in sine, organizat intr-un aranjament compozitional cu un scop bine determinat si servind unei idei artistice, si-a gasit locul in preocuparile lui Gheorghe Constantin. Mastile prezente in expozitia "Symbolight" au roluri si rosturi sugestiv simbolice, intregind munca artistului atat plastic expresiv cat si in sensul continutului ideatic. Marian Cojoc, Vicepresedinte Wild Art Imaginatia este regizorul responsabil pentru punerea in scena a creatiei lui Gheorghe Constantin, cu "happy end" garantat, in care pana la urma pasiunea si creativitatea se unesc in armonie. Lumea oarba a naturii umane este inzestrata cu un fel de metafizica a dualitatii, toata fortarea si straduinta din ea fiind subsumata artistic unui singur termen, masca, personificata de catre artist ca o forta unica, neimblanzita si irezistibila. Dan Ferariu, Vicepresedinte Wild Art Reprezentarea plastica a lui Gheorghe Constantin se sprijina pe o organizare simbolica inedita ce transpune privitorul intr-un fel de interlume. Simbolul i-a folosit artistului ca o confirmare a unor legi descurajatoare asezandu-l in creatia sa alaturi de arhetipuri mitologice si viziuni mitopoetice, impartasind plastic din intelepciunea trecutului, pentru ca neintelesul sa devina intelesul dezvaluit in "Symbolight". Laura Stroe, Presedinte Wild Art

StatementII

Ieri, 20 aprilie 2012, Asociatia Culturala Wild Art, Constanta, prin reprezentantii sai Laura Stroe, Marian Cojoc si Dan Ferariu au deschis pentru a doua oara expozitia de afise “Statement”, semnata Leonte Nastase, in parteneriat cu Primaria Sectorului 2, Bucuresti si Pizzeria Cuptorul cu lemne. Vernisajul expozitiei a avut loc la Cuptorul cu lemne din capitala, un spatiu original, consacrat in ultimii 10 ani pentru gazduirea evenimentelor culturale, expozitii si concerte, functionand in permanenta in incinta sa un salon de caricatura denumit Clubul Caricaturistilor Sorin Postolache. Wild Art a trecut barierele culturale locale, “exportand” arta constanteana la Bucuresti reusind sa stabileasca alte conexiuni artistice cu viitori expozanti si colaboratori Wild Art, printre care amintim pe reputatul caricaturist Costel Patrascan, arhitectul Marin Cretu, doritor sa imprime viziunea Wild Art si in capitala prin aducerea aici a proiectului Wild City (expozitii in autobuze), presedintele Asociatiei Caricaturistilor din Romania, Cristian Topan cu care Wild Art va organiza vara aceasta la Vama Veche un Festival experimental de Caricatura si ziaristul Octavian Tudor care a delectat publicul cu obisnuitele sale butade. Artistul Leonte Nastase nu s-a dezis nici de data aceasta, expozitia sa de afise fiind bine primita in Bucuresti, “statement-ul” sau artistic reprezentand pana la urma unica sa declaratie de avere. Expozitia “Statement” va putea fi vizionata la Cuptorul cu lemne timp de o luna.

Colilia

S-au spus multe istorii despre locul numit Colilia, despre biserica din centrul satului de alta data, istorii despre ceea ce a fost si ceea ce este dar nimeni nu a simtit mai mult ca mine durerea acelui pamant de prea multe ori parasit, batut de vant, adesea uitat de oameni dar niciodata de Dumnezeu… Am aflat inainte de anul 2000, de la profesorul de fotografie Bebe Pitei povestea trista a cerului pravalit peste zidurile unei biserici dintr-un sat dobrogean, disparut de mult , poveste ce m-a facut sa plec in cautarea proprie-mi credinte. Mi-a fost de ajuns sa nu imi gasesc linistea, precum vantul din Colilia si dupa multi ani, alaturi de dragele mele maicute, am spus si eu povestea la randul meu altor oameni, care cu siguranta au dus-o mai departe, am adunat in jurul locului putere si vointa de a ridica din nou acele ziduri, de a reconstrui tot ce a fost pierdut, de a motiva pe cei ce nu mai cred… (Laura Stroe, presedinte Wild Art) Asa a inceput… Despre manastirea cu nume de iarba, cum au numit-o unii se stie ca este situata in locul care a fost odata satul Colilia, plasat undeva intre Cogealac si Gradina, inca din 1870 populat de nemti, dupa 1940 de aromani dar parasit de fiecare data. Din tot ce a fost au mai ramas zidurile unei biserici, astazi total refacuta, reconstruita, alaturi de care salasuie un asezamant monahal, primitor si plin de Dumnezeu. Asociatia Culturala Wild Art, prin reprezentantii sai, Laura Stroe, Marian Cojoc si Dan Ferariu si-au propus sa readuca in actualitate destinul acelui loc si povestea sa si tot ceea ce exista in prezent prin bunavointa unor mari oameni.
Astfel ca, in Saptamana Luminata, marti 10 aprilie 2012, ora 12:00, Wild Art va organiza o incursiune cultural religioasa la Manastirea Colilia. La eveniment vor participa multi invitati din Constanta, Cogealac si Gradina, credinciosi, iubitori Dumnezeu, de istorie si frumos. Dupa oficierea slujbei se va dezbate crearea unui mic muzeu al manastirii, un gand mai vechi al maicutelor de la Colilia si ca un prim pas in acest demers, cunoscutul colaborator Wild Art, Stere Babu va dona asezamantului monahal o arhiva fotografica a evolutiei manastirii din anul 2000 pana in prezent, arhiva realizata de fotograful Bebe Pitei. Babu Stere nu este la prima sa actiune de acest gen dar cu siguranta va reveni la Colilia si va sprijini maicutele in proiectul muzeal, iar alaturi de Wild Art va organiza aici o tabara de arta religioasa, incepand cu vara acestui an. “Sunt un om credincios si m-a impresionat povestea acestei manastiri. Consider ca nu intamplator am venit la Colilia, intr-un moment cand si eu aveam nevoie de un asemenea loc dar si acest loc avea nevoie de mine.”(Stere Babu)

Wildcity

Miercuri, 4.04.2012, ora 11:00 are loc vernisajul expozitiei de caricaturi ale artistului Leonte Nastase, primul eveniment din cadrul proiectului „Wild City”, ce se va desfasura in autobuzele-galerie 40 Campus.La eveniment si-au anuntat participarea numerosi invitati care, alaturi de organizatori, colaboratori si artistul expozant vor surprinde intr-un mod original calatorii din mijloacele de transport.Simezele mobile vor pleca la ora 11:00 din statia Pescarie urmand ruta deja cunoscuta a liniei 40 Campus. Pentru aceasta expozitie Wild Art a urmat dictonul “Viata este o caricatura si ca dansa suntem noi,” sfidand limitele pe care societatea le-a impus in mod gradual artei, evenimentul reflectand mesajul artistului implicat intr-un fundal marcat de libertatea conferita de arta. Prin mesajul caricaturilor expuse in galeria autobuz, semnate de artistul Leonte Nastase, Wild Art subliniaza posibilitatea de a evada dintr-o lume ingreunata de reguli, transpunand privitorul in pielea creatorului. Acest eveniment este realizat in parteneriat cu R.A.T.C. Constanta si beneficiaza de sprijinul mai vechiului colaborator Wild Art, Stere Babu.

Retromarina

Maine,14 martie 2012,ora 18, va avea loc in incinta Clubului Doors un nou eveniment marca Wild Art, vernisajul RETROMARINA al carui protagonist este Bebe Pitei, care va expune fotografii interesante , o selectie originala din trecutul urbei, oameni, strazi, apa. La eveniment vor participa numerosi invitati dintre care amintim pe Prof.Univ.Dr.Marian Cojoc, vicepresedinte Wild Art, criticul de arta si directorul Muzeului de Arta, Doina Pauleanu, Stere Babu, unul din partenerii constanti ai Wild Art, care se implica de fiecare data cu pasiune si raspundere, sustinand fiecare eveniment cultural, Dan Ferariu, vicepresedinte Wild Art si Laura Stroe, presedinte Wild Art.

Despre Bebe Pitei...

Bebe Pitei s-a născut la 11. 02 .1950 în Constanța. După absolvirea Liceului Nr.3 din Pitești a descoperit fotografia devenind ucenicul unui meșter fotograf constănțean.Apoi a lucrat ca fotograf la Stațiunea de cercetări, unde a realizat și câteva filme documentare de scurt metraj pe peliculă de 16 mm dar și fotografii și diapozitive solicitate de cercetători, perfecționându-se apoi la Buftea alături de profesorul Ion Buțănescu și mai târziu alături de profesorul Mircea Boca de la Școala Populară de Arte, Constanța. După 1989 a lucrat ca fotoreporter pentru diverse cotidiene locale sau centrale, a fost operator imagine pentru TV Neptun, iar din anul 2001 predă Tehnică/Artă Fotografică la Centrul Cultural Județean Constanța. A început să se afirme artistic din 1998 cu o expoziție personală „Instantanee“ urmând: 1999 expozitie personală „Impresii“, 2000 expoziție personală „Imagini “ 2004 expoziție personală „Ramuri“, 2002 expoziție colectivă „Culorile toamnei “ 2003„ Satul Dobrogean“, 2005 „Petale“ 2007 expoziție colectivă la Salonul Național de Arte Vizuale Pitești - locul I și II 2008 expoziție coletivă la Salonul Național de Arte Vizuale Pitești - locul III 2009 expoziție coletivă la Salonul Național de Arte Vizuale Pitești - mențiune 2010 Organizator și participant la proiectul de fotografie de mediu al taberei de fotografie „OXIGEN I“ Padina , munții Bucegi.

"La artistul Bebe Pitei, adevărata noutate artistică ia naștere în acea clipă, unică de intuiție/expresie ce arde înlăuntrul spiritului său creator, iar manifestarea tehnică, tălmăcirea nălucilor poetice cu ajutorul aparatului foto, nu constituie decât un accesoriu care adaugă un plus desăvârșirii și plenitudinii lucrărilor de artă."

Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc, Vicepreședinte WildArt

"Bebe Pitei este un artist care comunică prin fotografie emoții stârnite de diferite subiecte, pasiunea și interesul contribuind la realizarea unor lucrări incredibile. Și pentru că mai puțin înseamnă mai mult, Bebe Pitei păstrează simplitatea în fotografiile sale, cercetează permanent noi căi de a face o fotografie, aducând întotdeauna prin stilul său ordinea în haos."

Ing. Dan Ferariu, Vicepreședinte WildArt

"Bebe Pitei merită a fi apreciat atât pentru creativitatea artistică și fundamentele tehnice, cât și pentru talentul de a explica pe înțelesul tuturor ceea ce face, dedicându-se în a școli mai tineri artiști, fiind la rândul meu, fost elev... La “școala” lui Bebe Pitei am descoperit că fotografia este o punte între noi și persoana noastră, ascunsă, uneori răzvrătită, alteori visătoare, o exprimare simplă a sufletului care despășește bariere, tinzând întotdeauna spre Nelimitat!"

Laura Stroe, Președinte WildArt

Ziua Mucenicilor

Asociatia culturala Wild Art organizeaza vineri, 9 martie, ora 17, in incinta restaurantului Tossa, evenimentul Ziua Mucenicilor, un eveniment dedicat promovarii valorilor si traditiilor crestin-ortodoxe. Dupa motto-ul "O lume veche intr-una noua", Wild Art readuce in actualitatea moderna traditii ancestrale, putin cunoscute tinerilor, mediatizand trecutul cultural roamanesc. Prof. Univ. Dr.Marian Cojoc, reputat istoric, alaturi de invitati consacrati in etnografie, arta si istorie vor tine prelegeri despre insemnatatea Zilei Mucenicilor, dupa care va avea loc un microrecital al tanarului artist Sabin Penea (unul din membrii trupei Timpuri Noi), ce va interpreta la vioara muzica romaneasca, clasica, intr-un stil original si modern. Despre evenimentul "Ziua Mucenicilor" Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc spune ca se adreseaza unui public numeros, indiferent de varsta, profesie, preocupari, oricarui roman caruia ii pasa de trecutul, prezentul si viitorul sau, oricarui roman care nu vrea sa lase timpul sa astearna uitarea si nepasarea peste valorile si traditiile nationale. "Un popor fara traditie este un popor fara viitor". La organizarea acestui inedit eveniment, alaturi de Wild Art a participat si Stere Babu care a afirmat ca "Sarbatoarea Mucenicilor este considerata a fi cea mai populara sarbatoare a primaverii, aceasta zi reprezentand hotarul dintre iarna si primavara, dintre zilele schimbatoare ale Dochiei si cele calduroase ale Mosilor. Pentru ca in aceasta zi s-au suprapus doua sarbatori de innoire, traditia spunand ca nu este bine sa muncesti, am ales ca alaturi de Wild Art sa promovam valorile si traditiile crestin-ortodoxe intr-un context contemporan si plin de originalitate". Daca pana la 8 martie a fost o saptamana dedicata femeii, traditia spune ca 9 martie simbolizeaza ziua barbatului desi astazi este sarbatorita intr-un mod comercial pe 5 mai. Ziua de 9 martie semnifica incinerarea simbolica a spiritului iernii si renasterea spiritului primaverii, realizata, tot simbolic, prin aprinderea focurilor rituale sau prin obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 zeci de Sfinti Mucenici. (Dan Ferariu, Vicepresedinte Wild Art)

Iarna Unui Cactus

Maine,21 februarie/2012, la ora 18.30 va avea loc un alt eveniment inedit,marca Wild Art, vernisajul expozitiei de pictura realizata de aristul Constantin Papadopol, expozitie denumita simbolic IARNA UNUI CACTUS. Evenimentul se va desfasura intr-un spatiu nou,original si la fel de nonconformist ca toate spatiile utilizate de Wild Art, restaurantul Tossa din Bdv.Tomis, nr.115, Constanta.Organizatorii evenimentului sunt Prorectorul Universitatii Ovidius, Marian Cojoc, vicepresedinte Wild Art, Laura Stroe si Dan Ferariu,presedinte respectiv vicepresedinte Wild Art. Dl.Marian Cojoc va fi si moderatorul evenimentului alaturi de un distins invitat, Dr. Vasile Sarbu.Vor mai participa la eveniment profesori,artisti,colectionari de arta si toti iubitorii de cultura ai urbei. In demersul sau artistic,artistul expozant al Wild Art, Constantin Papadopol si-a propus sa stabileasca un armistitiu intre adoratia fata de spirit si adoratia fata de materie, folosind pentru aceasta expozitie deviza MATERIE COLORATA NU LUMINA COLORATA.

Statement

Wild Art organizeaza in perioada 8 februarie- 8martie 2012 expozitia de afise “Statement”,afise realizate de graficianul Leonte Nastase, cu vernisajul miercuri, 8 februarie, 2012, ora 18:00, in incinta Clubului Doors, din strada Traian, Nr.68A, Constanta. La vernisajul reputatului grafician constantean vor participa personalitati marcante ale culturii locale, Prof.Univ.Dr. Marian Cojoc, Conf.Univ.Dr.Ana-Maria Munteanu, colectionari de arta, artisti , profesori,etc. Despre artistul Leonte Nastase,Marian Cojoc afirma ca, in lucrarile sale, este deopotriva sincer pana la cruzime dar si plin de poezie cotidiana.A renuntat la explicatii inutile, la un stil aservit abordand solutii grafice innovative, inconfundabile si de o mare diversitate.Prin tot ce a creat, ne-a aratat ca “viata e o caricature si ca dansa suntem noi”. Dan Ferariu,unul din membrii fondatori ai Wild Art si organizator al evenimentului explica arta lui Leonte Nastase ca fiind o arta care intotdeauna a deposit linia moarta a interesului public si a produs un reviriment spectaculos care l-a plasat cu brio in atentia culturala. Fiind o expozitie de afise, Laura Stroe, promoveaza esenta vizuala a ideilor lui Leonte Nastase,conferind afisului prin aceasta expozitie o dimensiune cultural,transformandu-l intr-o arta a realitatii cotidiene.

Seventh

In perioada 28 august- 6 septembrie 2011,Galeria de vara Wild Art, Vama Veche, organizeaza si gazduieste al saptelea eveniment al acestei veri, expozitia “Seventh”,cu vernisajul duminica,28 august,2011, ora 19.Artistii expozanti sunt Jeni Efimov, Andra Samson si Laura Alexe si vor expune lucrari de pictura,fotografie si colaj. Alaturi de gazdele evenimentului Laura Stroe,Dan Ferariu si Victor Manea,vor participa la vernisaj prorectorul Universitatii ”Ovidius”, Constanta, Marian Cojoc,conservator expert al Muzeului de Istorie si Arheologie Tulcea, Ligia Dima si alti invitati.

Sixth

Maine,15 august 2011,ora 19, Galeria de Vara Wild Art din Vama Veche, organizeaza cea de a sasea expozitie estivala in cadrul proiectului cu acelasi nume.Cel care isi va expune lucrarile timp de zece zile in galeria Wild Art este artistul constantean Eusebio Spanu, presedinte al Uniunii Aristilor din Constanta. Expozitia “Sixth”abordeaza desenul si ceramica, indeamna sa vezi “arta”dar ofera si o viziune asupra ei prin selectia emotionanta a lucrarilor,selectie realizata de artist. La vernisaj vor participa personalitati ale culturii constantene, prorectorul Universitatii “Ovidius”Constanta,Marian Cojoc, criticul de arta Alice Dinculescu, artistul plastic Gabriela Gheorghe,care, alaturi de artistul Eusebio Spanu si de gazdele evenimentului, Dan Ferariu, Victor Manea si Laura Stroe vor dovedi publicului ca prin arta lumea devine mai minunata decat ne putem imagina, ca exista frumusete in aproape orice. In deschiderea evenimentului vor concerta Ioana-Teodora Spanu,Ana-Cristina Leonte,Michael Acker si Toma Dimitriu.

Fifth

Maine,2 august 2011,ora 19, Galeria de Vara “Wild Art” gazduieste al cincilea eveniment artistic organizat in cadrul proiectului cu acelasi nume.Expozitia “Fifth” prezinta un grup de tineri artisti,proaspat absolventi ai Facultatii de Arta, Universitatea “Ovidius”,Constanta,participanti la Festivalul Artensive 06 si premiati la cele patru sectiuni ale festivalului, cu tema “Ecoart”, design / graphic design, foto, instalatie, montaj film/sunet. Tinerii artisti, expozanti ai Galeriei “Wild Art”, prin lucrarile lor, s-au alaturat miscarii internationale de atitudine si interventie ecologica, tema abordata, Art Eco promovand si actiunea de protejare a Rezervatiei Naturale de Caluti de Mare, a intregului aquatoriu litoral marin Vama Veche.Participantii au in vedere cei trei R ai ecologiei care semnifica reducere,reciclare,reutilizare. Avand convingerea “ca cineva trebuie sa faca ceva”, Galeria de Vara “Wild Art” va asteapta sa va alaturati artistilor la avenimentul “Fifth”din Vama Veche.

Fourth

Maine, 22 iulie, ora 19, Galeria de Vara “ Wild Art”, Vama Veche verniseaza al patrulea eveniment estival al proiectului cu acelasi nume, Wild Art, expozitia “Fourth”.Artistul care va expune la Galeria de Vara “ Wild Art”in perioada 22 iulie-31 iulie 2011 este tanarul talentat Florian Sirbu,ale carui lucrari de pictura,ceramica si instalatie pot fi admirate si achizitionate in decursul perioadei mentionate. La eveniment vor fi prezenti prorectorul Universitatii “Ovidius”, Marian Cojoc, plasticianul constantean, Eduard Andrei, care va vorbi despre imaginatia, gandurile si trairile artistului Florian Sirbu transpuse in operele sale,gazdele galeriei,Laura Stroe,Dan Ferariu,Gabriela Gheorghe,partenerii galeriei,reprezentanti ai Uniunii Artistilor, Filiala Constanta, reprezentanti ai Complexului Turistic Amphora si ai Restaurantului Black Rock si multi alti invitati.

Third

Sambata, 9 iulie 2011, ora 19.00, Galeria de Vara Wild Art marcheaza cel de-al treilea eveniment din proiectul cu acelasi nume, Wild Art, vernisajul expozitiei “Third”, unde expun artistii Luiza Cala, Petru Solca, Costi Adamita si Andrei Nichita. Binecunoscuta artista Luiza Cala readuce in atentia publicului lucrari de pictura suprarealista,de o imaginative abundenta,cu subiecte onirice, istorice, sociale.”Metaforele Luizei Cala invita privitorul sa o insoteasca intr-o calatorie aventuroasa intre spirit si materie, intre realitate si magie.” Artistii fotografi Andrei Nichita, Petru Solca si Costi Adamita, din Tulcea, aduc la Wild Art “o pasiune fara multe cuvinte…doar imagini”fotografii interesante, adevarate figuri de stil. Lucrarile celor patru artisti vor fi prezente in Galeria Wild Art timp de 10 zile,intre 9 iulie-19 iulie 2011, galeria fiind deschisa iubitorilor de frumos 24 de ore,in fiecare zi a saptamanii. Alaturi de gazdele evenimentului, curatorul galeriei Laura Stroe,partenerii Wild Art, Complex Turistic Amphora si restaurant Black Rock vor fi prezenti prorectorul Universitatii “ Ovidius”, dl. Marian Cojoc, si dna Adriana Cateia, numerosi artisti si iubitori de arta.

First

In data de 15 iunie, 2011, ora 19, Vama Veche, Constanta, in incinta Complexului turistic Amphora (str.Falezei nr 36)are loc un eveniment cultural ce marcheaza inaugurarea Galeriei de Vara “Wild Art”,galerie de arta care face parte din proiectul cultural cu acelasi nume “Wild Art”.Proiectul “Wild Art”este initiat de Laura Stroe,curator al acestui sezon,iunie-septembrie 2011 si vizeaza o revigorare culturala a zonei dobrogene si nu numai.”Wild Art”promoveaza arta contemporana in toate formele ei,pictura,sculptura,instalatie,ceramica,fotografie,etc.si artisti cunoscuti sau mai putin cunoscuti,dand posibilitate fiecaruia de a se exprima liber intr-un cadru asemenea, Vama Veche. Inaugurarea Galeriei de Vara Wild Art este realizata prin vernisajul a doi artisti cunoscuti, Gheorghe Farcasu(ceramica/Romania) si Ivan Kanchev (pictura/Bulgaria).Proiectul este sustinut de Universitatea “Ovidius”,Constanta,Muzeul de Istorie si Arheologie,Tulcea,Uniunea Artistilor,Unu,Filiala Constanta,parteneri,Complex Turistic Amphora si Restaurant Black Rock. Pentru toti cei care doresc sa participe la eveniment ,este pus la dispozitie un microbuz care va pleca in jurul orei 18,din fata atelierelor artistilor/tv Neptun,15 iunie,2011.Pentru detalii tel.0745794876,Gabriela Gheorghe.