In Memoriam Virgil Coman

VirgilComan
Născut pe data de 24 decembrie 1973, la Medgidia, Virgil Coman a urmat cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. A fost licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanţa, promoţia 1997, şi absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, promoţia 1998. Virgil Coman a obţinut titlul doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, susţinând teza de doctorat cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”. După finalizarea studiilor universitare, Virgil Coman şi-a început cariera în domeniul pedagogic, în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar „Ioan N. Roman” Constanţa, pe care a condus-o până în 2003. După această dată ocupă funcţia de şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale pănă la decesul sau din data de 5 august 2016. Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare. A publicat numeroase interviuri, articole, intervenţii în presa locală şi centrală în ediţiile print şi online.

Virgil Coman a simțit să fie Wild Art, a intuit nevoia oamenilor obișnuiți de a lua contact cu istoria, pictura, fotografia, muzica... a dorit să pună în valoare toate acestea într-un mod inedit și ne-a motivat pe toți cei din jur atunci când am fi vrut să abandonăm, să ne vedem de-ale noastre. Întâlnirile cu Virgil, fie că erau într-un cadru sobru, fie că erau la o cafea, debutau cu întrebarea care înca ne răsună în minte Ce mai facem și unde mai expunem de data asta? I-au plăcut toate evenimentele Wild Art și nu a privat echipa de prezența sa, vorbea zile în șir despre galerii și expoziții, La Babu-n bloc, Caricabuzele și Ziua Stațiunii Mamaia organizată trei ani la rând împreună cu el, au fost preferatele sale. Au rămas cuvinte nespuse, vise neîmplinite, zâmbete suspendate...i-am dăruit prea puțin! O galerie de artă într-un pasaj pietonal simbolizează viața sa, felui său de a trăi, de a schimba pozitiv oamenii și locurile, de a umaniza și înfrumuseța, de-a însufleți totul în jur, de a transforma banalul în valoare. ...Și totul pentru Oameni!

Subsecvent validarii obtinute prin succesul evenimentelor deja desfasurate in spatii alternative, in linie cu scopul si cu obiectivele asociatiei, Wild Art a amenajat un spatiu de utilitate publica – pasajul pietonal Tomis situat in Constanta, str. Stefan cel Mare intr-un spatiu expozitional, o galeria de arta, fara insa a elimina componenta utilitara a locatiei care continua sa serveasca ca si artera destinata deplasarii pietonale. Avand in vedere contributia deosebita la nivel local a regretatului Virgil Coman, care, din calitatea de director al arhivelor nationale s-a remarcat printr-o asidua activitate de promovare si sustinere a culturii in numeroasele sale forme de manifestare, la care s-a adaugat propria contributie in calitate de autor al unor lucrari de referinta, asociatia Wild Art a denumit acest spatiu expozitional, cu caracter omagial “Galeria din pasaj - Virgil Coman”. Proiectul “Pasajul cultural Virgil Coman” are ca obiectiv general diversificarea ofertei culturale in municipiul Constanta, prin crearea unui spatiu expozitional neconventional, in vederea stimularii participarii active a populatiei la viata artistica. “Galeria din pasaj - Virgil Coman” reprezinta o veritabila galerie de arta, intr-o formula inedita care combina elementele expozitionale traditionale cu tehnica de ultima generatie si astfel, ofera locuitorilor municipiului Constanta dar si turistilor posibilitatea de a lua contact cu fenomenul artistic iar artistilor debutanti sau chiar a celor consacrati un spatiu de expunere cu larga adresabilitate intr-o formula moderna ce permite “dialogul” dintre artist si public intr-o maniera orginala.

 

Martirii Marii Uniri

Martirii Marii Uniri Destinele Unei Generatii de Exceptie

Timp de mai bine de patru săptămâni, Galeria de Artă „Virgil Coman” din pasajul de la Tomis găzduieşte o expoziţie foto documentară de excepţie, dedicată Marii Uniri. Evenimentul, iniţiat de Asociaţia de Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Asociația Culturală Wild Art, îşi propune să prezinte contribuţia elitelor la înfăptuirea României Mari, ilustrată prin 18 personalităţi care au supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial şi care au avut parte, totodată, şi de un destin tragic, fiind oameni închişi, ostracizaţi în închisorile comuniste. Expoziţia, intitulată „Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”, cuprinde „fapte şi evenimente puţin cunoscute despre înaintaşii noştri care au jucat un rol crucial în evenimentele premergătoare unirii sau chiar în momentele fierbinţi ale proclamaţiilor Unirii”, așa cum a afirmat istoricul Mihai Liviu Floroiu, coordonatorul expoziţiei. Scopul acesteia este de a prezenta, într-o formă ştiinţifică, accesibilă şi concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile şi gândirea politică a personalităţilor emblematice care au avut un rol fundamental la construcţia Marii Uniri. Prezența expoziției „Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție” în Galeria de Artă „Virgil Coman” relevă visul anului 1918, destinele unor oameni care au reușit să înfăptuiască România Mare, într-un mod pe cât de tulburător și dramatic, pe atât de măreț. „Parteneriatul cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, realizat prin Inomar Cluster, reprezintă o onoare și un mare câștig pentru Galeria de Artă «Virgil Coman» și comunitatea constănțeană”, este de părere Laura Stroe, președintele Asociației Culturale Wild Art. La vernisajul expoziției, au cântat copiii minunați ai corului Callatis al Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia, îndrumați de profesorul Traian Broască. De asemenea, a fost prezentă și comunitatea armânilor din Constanța, prin Ansamblul de Dansuri Tradiționale Iholu, care promovează identitatea și valorile armânilor prin muzică și dans. Expoziţia poate fi vizitată la Galeria de Artă „Virgil Coman” până pe 15 decembrie 2018.

★ ★ ★

Marea Unire din 1918 a fost și rămâne, după opinia celor mai mulți istorici, actul cel mai sublim al voinței naționale care a marcat istoria și destinul poporului român. „Măreția ei - remarca istoricul Florin Constantiniu - stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizate într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenta politică remarcabilă spre țelul dorit”.

Dialog Cultural In Memoriam Vrigil Coman

Dialog Cultural In Memoriam Virgil Coman

Prietenii spun despre Virgil Coman că "avea darul de a ne uni și de a crea legături", că "numele lui poate fi înscris în elita intelectuală ai ultimilor ani ai Constanței" dar noi, cei de la Asociația Culturală Wild Art datorăm acestui mare om mai mult decat prietenie și învățătură, cuvinte pornite din suflet și amintiri frumoase...datorăm devenirea noastră cuturală, pasiunea pentru oameni, artă și istorie, determinarea în realizarea proiectelor și evenimentelor, multe dintre ele puse la cale împreună. Doi ani fara Virgil Coman, un an cu Galeria de Artă "Virgil Coman"...Dialog Cultural. In Memoriam Virgil Coman,este un eveniment dedicat regretatului Virgil Coman si implinirii unui an de existenta a Galeriei de Arta "Virgil Coman".In cadrul evenimentului se va desfasura vernisajul expozitiei de fotografie si documente, un 'dialog"intercultural realizat si prin poezie si coregrafie traditionala romaneasca,,armaneasca si tataresca.

Divers Contemporan

Divers Contemporan

Constănțenii care doresc să ia pulsul artei contemporane sunt așteptați, pe 2 august, de la ora 17.00, la Galeria de Artă „Virgil Coman“ din pasajul pietonal de la Tomis Mall, la vernisajul expoziției de pictură și grafică „Divers Contemporan“, semnată de constănțeanca Zoița-Nicoleta Panciu și ieșeanca Elena-Irina Apostul. Cele două artiste, Zoița-Nicoleta Panciu și Elena-Irina Apostul, sunt absolvente ale Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași, unde și-au obținut și doctoratul, în palmaresul lor regăsindu-se premii naționale și internaționale. „Structura lucrărilor de artă ale celor două artiste prezente în expoziția Divers Contemporan» reprezintă un nucleu ce evidențiază spiritul creator al formei umane, redat în grafică și pictură, într-o viziune modernă a artei. Creativitatea și diversitatea celor două artiste reunește pe simezele Galeriei de Artă «Virgil Coman» un număr însemnat de lucrări (40) ce evidențiază aspectul compoziției în arta contemporană. Atât artista constănțeană Zoița-Nicoleta Panciu cât și ieșeanca Elena- Irina Apostul îmbină armonios diversitatea culturală dintre Dobrogea și Moldova, într-o formă artistică variată și inedită“, susțin organizatorii. Expoziția va fi prezentată de prof. univ. dr. Marian Cojoc de la Universitatea „Ovidius“ Constanța. Manifestarea culturală este organizată de Asociația Culturală „Wild Art“ și este susținută de fililalele Tulcea și Iași ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași, Primăria Municipiului Constanța și Constanța Culturală.

Unitiimpotrivatuberculozei

Expoziție tematică - „Uniți împotriva Tuberculozei”

Ţara noastră are cea mai mare incidenţă de cazuri de TB din Uniunea Europeană, de cinci ori peste media europeană; pacienţii români reprezintă 20% dintre cazurile de TB raportate în UE; 2017: 12.347 de pacienţi români cu tuberculoză (cazuri noi şi recidive), dintre care peste 370 cazuri au fost cu forme rezistente la tratamentul cu antibiotic (MDR) şi extins-rezistente (XDR). Vineri, 29 iunie 2018, ora 17.00 - Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă (ASPTMR) împreună cu Asociația Culturală Wild Art organizează în Galeria de artă Virgil Coman din pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare o expoziţie tematică cu scopul de a sensibiliza populația și autoritățile cu putere de decizie cu privire la problema tuberculozei. Expoziția„Uniți împotriva Tuberculozei” este alcătuită din peste 60 de fotografii semnificative ale luptei împotriva tuberculozei: 12 fotografii ale pacienţilor cu tuberculoză care au învins în lupta cu boala, 8 fotografii ale celor mai frecvente mituri și realități legate de tuberculoză, fotografii cu tema Light Up the World for TB și informații despre tuberculoză. Expoziția „Uniți împotriva Tuberculozei” poate fi vizitată până pe data de 13 iulie 2018. ”Fotografiile din expoziție au fost alese pentru a dezvălui fațete diferite ale tuberculozei. Astfel, unele dintre fotografii vor trezi dezamăgirea numărului mare de îmbolnăviri și decese din România, altele vor arăta forța și încrederea celor care au învins în lupta cu boala, iar celelalte vor demonstra implicarea și efortul acelora care aleg să lupte împotriva tuberculozei. Dar toate fotografiile aduc informații valoroase despre trecutul și prezentul tuberculozei și sugestii despre cum putem construi împreună o lume fără tuberculoză.” (Monica Ghiță, psihoterapeut ASPTMR, Dispensarul TBC Constanța) ”Tuberculoza este cunoscută și în prezent ca boală a sărăciei deoarece oamenii au prejudecăți legată de această boală dar noi o considerăm mai degrabă o problemă cu valențe psiho-sociale care necesită atenție integrată. Prin acest eveniment ne dorim să abordăm dintr-o altă perspectivă informarea despre tuberculoză, iar pe termen lung obiectivul este ca tuberculoza să devină o problemă medicală obișnuită.” (Costina Roșu, asistent social ASPTMR, Dispensarul TBC Constanța) ”Asociația Culturală Wild Art sprijină acest demers social și medical într-un mod caracteristic, prin artă. De cele mai multe ori, o imagine valorează cât o mie de cuvinte, iar oamenii sunt sensibilizați de genul acesta de exprimare ce anulează ”marginalizarea”, ”sărăcia”, ”lupta”, ”rușinea”. Prin artă ne dorim să înțelegem și să integrăm social ceea ce astăzi este considerată o ”problemă”- tuberculoza”.(Laura Stroe, președinte Asociatia Wild Art) Evenimentul„Uniți împotriva Tuberculozei” este organizat de Asociaţia Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă (ASPTMR) alături de Asociația Culturală Wild Art.

Expozitie Fotografie

Expoziția de fotografie „Privește în jurul tău”

Joi, 21 decembrie, 2017, la ora 15 va avea loc vernisajul ultimului eveniment cultural al anului, organizat de Asociația Culturală Wild Art, la Galeria de Artă Virgil Coman, expoziția de fotografie „Privește în jurul tău.”
Expozanții sunt elevii școlii de fotografie „Avatar”, Paula Zăvoianu, Diana Onu, Octavian Burcu, Mihaela Gartone, Dani Gore, Dragoș Băluță, Ionuț Șerban, Angelica Lazăr, Valentina Efrem, Adrian Marin, Alina Dobrovolschi, Elena Murgu, Ovidiu Oprea, Cristi Iorgoveanu, Gabriela Hudițeanu, Elena Mocanu, Oana Avram, Daniel Micu, Claudia Crețu, Nicoleta Nussthaler, Florin Cârâc, Roberto Cojan, Monica Raicu, Rozalia Șteferneac, Teodora Nagy, Dumitrița Constantin, Marian Nichitov, Ștefan Stâlpeanu, Radu Urs, Marius Nistor, Daniel Cioiu, Florin Panaite, Tavi Colu, Luminița Stamate, Teodor Mîndreanu, Isabel Zaval, Ramona Văju, Anghel Rusu, Cristina Munteanu, școală condusă de fotograful Alin Panaite. Unii dintre elevii școlii de fotografie „Avatar” au ocupații diverse, avocați, ingineri, cadre militare dar toți sunt uniți de pasiunea comună, fotografia. Artișii prezenți în Galeria de Artă Virgil Coman cu șaizeci de lucrări au convingerea că „O fotografie nu o faci folosind doar aparatul de fotografiat. în fiecare fotografie făcută, aduci toată muzica pe care ai ascultat-o , toate cărțile pe care le-ai citit, toți oamenii pe care i-ai iubit.”
Aparatul de fotografiat învată să vezi lucrurile altfel cu ochiul liber, să descoperi locuri și oameni frumoși, să ridici ochii din pamânt, să zâmbești mai des. Fiecare om, artist sau nu, vede „frumosul” în felul său, el existând peste tot în jur, trebuie doar timp pentru a fi observat.

Expozitita Structuri

Expozitia Structuri

Luni, 11 decembrie 2017, ora 14, la Galeria de Artă Virgil Coman se va desfășura expoziția “Structuri”, eveniment ce face parte din Campania “Born to be Wild Art”, lansată în luna septembrie, 2017 în cadrul Colegiului Național de Arte “Regina Maria” Constanța și organizată de Asociația Culturală Wild Art. Expoziția “Structuri” înglobează 70 de lucrari ale elevilor Colegiului Național de Arte “Regina Maria” Constanța și ale invitatei Croitoru Bianca Ioana, Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân, Babadag. Elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” Constanța participanți la expoziția “Structuri” sunt Vizireanu Ramona, Munteanu Oana, Hairi Denise, Cușu Tina, Crângașu Andra, Munteanu Ana, Moise Alexandra, Niculaie Raluca, Dogaru Mihaela, Stănescu Andreea, Dumitru Denisa, Micu Alexandra, coordonați de profesor Apostolache Anca, Caravețeanu Ioana, Petrescu Bianca, coordonați de profesor Botezatu Eugenia, Ali Emel, Bejan Cristina, Armeanu Rosin Eduard, Ali Hakan, Tibrea Emanuela, Bălan Alin, Ilinca Șerban, Daria Vasiliu, Roman Andrei, Manole Mihai, Ignat Cătalina, coordonați de profesor Apostolache Georgian, Luca Alexandru, Riad Noura, Manura Alexandra, Neacșu Raluca Andreea, Olariu Oana, Boboc Angela, Barbu Diana, coordonati de profesor Irina Filip, Căileanu Diana, Inoveanu Soran, Marinescu Briana, Costenco Iulia, Savu Sabina, Nicoară Ioana, Tudose Crina, coordonati de profesor Dimcea Mrela, Bîrsan Cristiana, Miu Irina Anastasia, Mahuna Mara, Abduraman Ghilben, coordonati de profesor Cojocaru Victoria. Tinerii artiști expozanți atrag atenția în lucrările lor nu numai asupra valorii estetice a artei, ci și a importanței ei pentru viața omului și calitatea vieții umane. Lucrările dispun de o varietate compozițională ce face ca fiecare imagine să creeze un impact diferit. Unele lucrări prezintă vederi înguste ce provoacă obiectele să apară dramatice creând astfel un efect psihologic îndrazneț, puternic, în timp ce altele prezintă vederi largi ce permit componentelor integrate să devină parte a unei scene mari, care se întinde departe înaintea privitorului, lăsând o impresie plăcută și relaxantă. Expozitța “Structuri” va fi vernisată de reprezentanții Asociației Culturale Wild Art, Dr. Laura Stroe, Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc, Ing. Dan Ferariu și invitații Mitrică Doinița, Director Colegiul Național de Arte “Regina Maria” Constanța, Eftimi Sorina, Director Adjunct Colegiul Național de Arte “Regina Maria” Constanța si Paula Iordan, Inspector Școlar Județean pentru istorie. Evenimentul “Structuri” este susținut de Constanța Culturală.

Identitate Culturala in Dobrogea

Identitate Culturala in Dobrogea

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017 de la ora 11.30, la Galeria de Artă Virgil Coman va avea loc evenimentul „Identitate Culturală în Dobrogea”, eveniment ce reunește personalități reprezentative dobrogene, tradiții și obiceiuri, cultură și spiritualitate. Evenimentul „Identitate Culturală în Dobrogea” va fi deschis de un spectacol de muzică și dansuri tradiționale susținut de Ansamblul de dansuri „Dobrogeanca”, Centrul Cultural Elena Roizen, Ovidiu, coordonat de Elena Dordea, Ansamblul de dansuri „Iholu” și interpreta Cristiana Roșca din Comunitatea Armână din România, Filiala Constanța, coordonat de Mirela Goga, Ansamblul de dansuri „Canlar” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Filiala Cobadin, Constanța, coordonat de Ailis Molamet, Ansamblul de dansuri „Sfitilina” al comunității bulgare din Vișina, coordonat de Bianca Folescu și elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu Valaori” din Nisipari coordonați de Sandu Gabriel Andrei. Pe simezele Galeriei de Artă Virgil Coman vor fi prezente lucrări de pictură și fotografii reprezentând personalități dobrogene, momente culturale și documente. Artiștii invitați să expună în cadrul evenimentului „Identitate Culturală în Dobrogea” sunt Mariana Constantinescu, Laura Armeanu, Titi Ceară, Anca Deaconu, Mihai Tugearu, Ecaterina Vrană, iar fotografiile și documentele ce vor fi expuse au fost puse la dispoziție de Comunitatea Armână din România, Filiala Constanța, Stere Babu, Asociația Agiacai Saladin, Meryem Mambet, Melek Fetisleam, Gulșen Ismail Iusuf, Asociația Culturală Mehmet Niyazi, Erol Murad, Sunai Cadîr, Inomar Cluster și Suvenir din Dobrogea. Evenimentul „Identitate Culturală în Dobrogea” este organizat de Asociația Culturală Wild Art și alături de reprezentanții asociației, Laura Stroe, Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc, Dan Ferariu și Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea vor vernisa evenimentul Președintele Inomar Cluster, Stănică Enache, Președintele Comunității Armâne din România, Filiala Constanța, Gheorghe Șuțu, Președintele Asociației Agiacai Saladin, Meryem Mambet și Bianca Folescu, reprezentant al comunității Suvenir din Dobrogea, Vișina. Evenimentul "Identitate Culturală în Dobrogea" este susținut de Constanța Culturală.

Toamnavesela

"Toamna Vesela"

Graficianul și caricaturistul constănțean Leonte Năstase invită tomitanul grăbit să zăbovească preț de câteva minute să admire „Toamna veselă“, care își va avea sălaș, începând din această vineri până pe 18 noiembrie, în galeria de artă „Virgil Coman“ din pasajul pietonal de la Tomis.
Vernisajul expoziției va avea loc azi, de la ora 14.00. Artistul, un vechi prieten și colaborator Wild Art, încă din anul 2011, va fi prezentat de cunoscutul istoric prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
„Expoziția este un mozaic cu preocupările mele plastice: caricaturi, ilustrații comice, lucrări decorative, portrete, foarte multe portrete lucrate de mine (instant) la diverse manifestări culturale și chiar portrete de personalități culturale și, evident, politicieni, fotografii luate din unghiul meu de vedere, fotografii după obiectele și decorațiunile lucrate de mine din pietricele și scoici. Este o expoziție cu căutări și idei novatoare, dar toate cu tendință comică, satirică, relaxantă pentru privitorul stradal. Toate sub semnul toamnei, al nostalgiei după verdele și căldură verii, dar cu speranța unei ierni blânde, cu sărbătorile specifice. Consider că am suficiente imagini care să-l determine pe cetățeanul grăbit să zăbovească câteva minute spre a le privi, studia... Cu garanția artistului că va traversa pasajul un pic mai optimist, mai bun şi mai încărcat sufletește. Mulțumiri și din partea mea celor ce au transformat acest pasaj într-o formă de comunicare, modernă, rapidă și, îndrăznesc să spun, eficientă între cetățenii orașului și artiștii plastici constănțeni, şi nu numai...“, spune artistul.

„Toamna veselă“ este o expoziție statement, susțin organizatorii, Asociația Culturală „Wild Art“.
„Statement este un eveniment cultural organizat de Asociația Culturală Wild Art, în formula deja consacrată, dr. Laura Stroe, prof. univ. dr. Marian Cojoc și ing. Dan Ferariu, aflat la a treia ediție. De această dată, Galeria de Artă Virgil Coman găzduiește lucrări de grafică satirică inspirate din viața urbei tomitane, oameni, locuri, fapte și anotimpuri vesele. Evenimentul Statement Toamna Veselă este susținut de Constanța Culturală“, se arată în anunțul făcut de organizatori.
Galeria de artă „Virgil Coman“ a fost inaugurată pe 22 septembrie, cu o expoziție fotografică dedicată celui al cărui nume îl poartă.

Constanta

Expozitie de Fotografie Constanta

Vineri, 20 octombrie, 2017, ora 12, la Galeria de Artă „Virgil Coman” din pasajul pietonal, zona Tomis Mall se va desfășura vernisajul unei expoziții de fotografie dedicată orașului Constanța. Artișii invitați să expună pe simezele Galeriei de Artă din pasaj sunt Daniel Titirică, Oana Bundă, Marian Sterea, Paula Zăvoianu, Elena Răceală și Maria Moise. Fiecare artist fotograf va participa în cadrul expoziției de fotografie Constanța cu opt lucrări reprezentative, iar expoziția va putea fi vizionată până pe data de 3 noiembrie 2017. La evenimentul dedicat orașului Constanța va fi prezentă și tânăra poetă Ana-Mădălina Dănila ale cărei poezii, care fac parte din volumul „Atom”, se vor regăsi în spațiul expozițional unde vor putea fi citite pe întreaga durată a expoziției de fotografie. Ana-Mădălina Dănila și-a descoperit pasiunea pentru poezie în anii studenției, atunci apărând și primele versuri ale sale ca exprimare liberă, sinceră și modernă. Lectura publică va fi însoțită de muzica sensibilă a unui cvartet de coarde.Expoziția de fotografie „Constanța” va fi vernisată de reprezentanții și organizatorii evenimentului, Dr. Laura Stroe, președinte al Asociației Culturale Wild Art, Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc, vicepreședinte al Asociației Culturale Wild Art, Ing. Dan Ferariu, vicepreședinte al Asociației Culturale Wild Art și Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea, un bun cunoscător al istoriei Constanței, un om care la rândul său a făcut istorie culturală în Dobrogea.

Eduart

Edu Art - Ziua Mondiala a Educatiei

Asociația Culturală Wild Art, în cadrul proiectului „Galeria din pasaj-Galeria de Artă Virgil Coman”, a lansat campania culturală „Born to be Wild Art”, o campanie destinată elevilor Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, Constanța. Elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria” sunt cei care timp de două săptămâni își vor prezenta lucrările de artă pe simezele Galeriei de Artă Virgil Coman, iar mâine, 5 octombrie, 2017, ora 13 va avea loc vernisajul acestei expoziții denumită sugestiv EduArt.
Evenimentul cultural organizat de Asociația Culturală Wild Art în parteneriat cu Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, Constanța, expoziția EduArt simbolizează Ziua Mondială a Educației sărbătorită în întreaga lume pe data de 5 octombrie și reamintește faptul că o educație de calitate reprezintă cheia unei reușite profesionale.
Expoziția EduArt va fi vernisată de Conf. Univ. Dr. Daniela Caruţiu, Inspector Școlar General, Prof. Petrică Miu. Director al Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, Prof. Mitrică Doinița și reprezentanții Asociației Culturale Wild Art, Președinte Laura Stroe. Vicepreședinte Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc și Vicepreședinte Dan Ferariu.
Așa cum a afirmat Confucius,” Natura ne aseamană, educația ne deosebeste”….cultura ne unește.

Inaugurarea Galeriei Virgil Coman

Inaugurarea Galeriei Virgil Coman

Proiectul Galeria de Artă  din pasaj „Virgil Coman“ a debutat în luna martie 2017, cu solicitarea înaintată către Primăria oraşului Constanţa pentru o colaborare culturală şi o regândire arhitecturală/artistică  a pasajului pietonal din zona magazinului Tomis, fără a  se schimba destinaţia iniţială de tranzitare a pietonilor şi cu  lansarea apelului cultural către elevii Colegiului Naţional de Arte Regina Maria, Constanţa, de a realiza proiecte de design, arhitectură şi artă monumentală vizând imaginea pasajului –galerie.   În luna mai 2017 a avut loc vernisajul expoziţiei  „Galeria de Artă Virgil Coman”, care s-a desfăşurat la  Biblioteca Judeţeană “Ioan N. Roman”, Constanţa. Expoziţia „Galeria de Artă Virgil Coman” a însumat lucrări/propuneri de viziune asupra organizării spaţiului pietonal fiind realizate de elevii Colegiului Naţional de Arte "Regina Maria" Constanţa , sub îndrumarea profesorilor Irina Filip, Oana Gardon şi Beşcucă Andrei.    Lucrările au fost supuse selecţiei, iar opera câştigătoare constituie proiectul transpus în realitate pentru realizarea  “Galeriei de Artă Virgil Coman”, artiştii câştigători fiind Ingrid Enache, Alexandra Dumitrana, Diana Vâlceanu şi Cristina Creţu, coordonator profesorul  Oana Gardon.   Proiectul Galeria de Artă  din pasaj “Virgil Coman” are ca obiectiv general diversificarea ofertei culturale constănţene, prin crearea unui spaţiu expoziţional neconvenţional, stimularea participării active a cetăţenilor la viaţa artistică şi promovarea instituţiilor de cultură şi a artiştilor.    În final, acest proiect a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi susţinut de mulţi prieteni ai lui Virgil Coman şi ai Asociaţiei Culturale Wild Art.     Virgil Coman era născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. A murit la 5 august 2016. Urmase cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1997 şi absolvent de studii aprofundate în Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1998.   Şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, cu teza de doctorat „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”.    Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003.   Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.